2003

EHBO VERENIGING MANUS SALVATRIX – GOUDEN JUBILEUM

Joep Cuijpers

De EHBO vereniging Manus Salvatrix uit Stevensweert heeft half november 2003 haar 50-jarig jubileum gevierd in restaurant “In ’t Brookx” te Stevensweert.
De EHBO vereniging werd in november 1953 opgericht en was tot 1969 aangesloten bij Katholieke Nationale Bond voor Eertse Hulp Bij Ongelukken Afdeling Stevensweert. Meester Sjangke Stokbroekx werd de eerste voorzitter en Jan Kehrens werd secretaris en penningmeester.
In de loop van de 50 jaar heeft de vereniging een zevental voorzitters gekend. Jo Tubée was van 1963 tot 1965 voorzitter. Hij werd opgevolgd door Nan Croughs, die vier jaar voorzitter bleef van 1965 tot 1969. Har Moors volgde hem op tot 1972.
Na 1969 moest de vereniging zelf de statuten opstellen. De statuten en huishoudelijk reglement werden op 3 december 1969 goedgekeurd door de algemene ledenvergadering, onder voorzitterschap van H. Moors. Tevens was men op zoek naar een andere naam. Dit kostte veel hoofdbrekens. Het moest iets met handen van doen hebben. Henk Lichteveld kwam op een gegeven moment op het lumineuze idee om naar Venlo af te reizen om zijn heeroom te bevragen. Volgens Henk zou hij wel een geschikte naam kunnen bedenken. En inderdaad Jo Canjels (1923-1999; priester van het bisdom Roermond) kwam met een drietal namen op de proppen: Manus Auxiliatrix (helpende handen); Primus Auxilium (eerste hulp) en Manus Salvatrix (reddende handen). De laatste naam viel goed in de smaak en aldus werd besloten.
Mevr. Mia Bongers-Jeegers nam in 1972 de voorzittershamer over tot 1976. In 1974 moesten onder haar voorzitterschap de statuten vernieuwd en goedgekeurd worden. Veel EHBO-verenigingen wendden zich tot de notaris. Het bestuur van Manus Salvatrix kwam echter ter ore dat dit niet direct noodzakelijk was en dat men zich ook (vanwege kostenbesparing) kon wenden tot de Minister van Justitie voor het verkrijgen van een koninklijke goedkeuring. De geldigheidsduur van deze goedkeuring was echter minder dan dertig jaar. Op 21 januari 1974 werd de koninklijke goedkeuring door Koningin Julina ondertekend.

Tot slot leidde Henk Lichteveld, zoon van de oud Politie Postcommandant in Stevensweert, Manus Salvatrix van 1976 tot heden.
Onder zijn voorzitterschap werden de gewijzigde statuten en het huishoudelijk reglement door de algemene ledenvergadering van 14 juni 1994 goedgekeurd. Een koninklijke goedkeuring zoals in 1974 zat er deze keer echter niet in. De notaris was zelfs verwonderd dat dit toen mogelijk was! De akte passeerde bij notaris Schutgens in Hoensbroek op 7 mei 1996.

In 1963 werd secretaris Jo van Ool opgevolgd door Mathieu Snijckers, die eerst een diploma moest halen voordat hij in functie kon treden. In 1963 sloot hij zijn cursus met goed gevolg af. En vanaf 1963 vervult hij onafgebroken de functie van secretaris/penningmeester.

De verzorging van de opleiding.
De vereniging heeft een vijftal EHBO instructeurs gekend. De heren Pietermans (Echt, tot 1967), H. Wolters (St. Odiliënberg 1967-1978), H. Kleuskens (Susteren 1978-1982), H. Zeelen (Echt, 1982-1997), mevr. Suilen (Herten, 1997-2000). Sinds 2000 is Stevensweertenaar Wim van Ool uit Sittard instructeur. Hij slaagde in 1999 voor het diploma EHBO-instructeursopleiding.
In de loop van de jaren hebben de huisartsen een belangrijke rol vervuld in de opleiding. Meerdere malen per jaar waren het de doktoren Gijsen tot 1963, v.d. Wouw van 1963 tot 2002 en tegenwoordig dr. Kornelis, die als docent-arts hun steentje hebben bijgedragen aan het steeds meer kundiger worden van de EHBO-ers.
Har Rutten uit Stevensweert, werkzaam in het Laurentiusziekenhuis te Roermond, verzorgt al jaren de reanimatiecursussen.

Hoe het begon.
De eerste bijeenkomsten werden gehouden in het patronaatsgebouw aan de Contelmostraat en bij Anna Richter boven op de zaal.
Daarna verhuisde de vereniging naar het “Aod Kloaster”, naar café-zaal “De Veldpoort” en vervolgens naar het Groene Kruisgebouw en toen men daar moest verkassen door verkoop van het pand vond de EHBO onderdak in de kantine van Voetbalclub Stevensweert en de H. Hartschool, waar ze nog steeds hun oefenlokaal hebben.

Manus Salvatrix, een bloeiende vereniging.
Vijftig jaar lang is Manus Salvatrix (reddende handen) een bloeiende actieve vereniging, die op dit moment 45 leden telt en die bijna elke maand samenkomen om de herhalingslessen te volgen.
Naast het geven ven EHBO-cursussen voor haar leden, vervult de vereniging een belangrijke rol in het verzorgen van de jeugdopleiding, samen met de H. Hartschool uit Stevensweert en de Nederlandse Rode Kruis afdeling Echt en omstreken.
In de school, tijdens de lesuren, geeft schooldirecteur Wiel Dirks de theorielessen aan groep acht. De coördinatie is in handen van de Jeugdopleiding van de Rode Kruis afdeling Echt en omstreken. Het praktische gedeelte wordt verzorgd door enkele leden van de EHBO vereniging Manus Salvatrix.
In de loop der jaren hebben leden van de vereniging heel vaak de helpende hand geboden bij ongelukken, meestal zijn het ongelukken die plaats vinden in de directe omgeving. De vereniging werd ingezet bij o.a. de wielerwedstrijden die in Stevensweert gereden werden, de speedbootraces op de Maas en de hovercraftwedstrijd.
Ook heeft de EHBO in samenwerking met de LOTUS groep verschillende malen deelgenomen aan grote brandweeroefeningen, waar de realiteit van calamiteiten nagebootst werd.

Jubileum met Koninklijke onderscheidingen.
Op zaterdag 15 november 2003 werd het gouden jubileum van de vereniging herdacht met een feest en huldiging van de jubilarissen in het restaurant bij Jac Rutten in restaurant “In’t Brookx” te Stevensweert. Een delegatie van het Bondsbestuur van EHBO-Limburg was aanwezig om verschillende onderscheidingen uit te reiken. Mevr. Ien Ariaans-Moors (bestuurslid vanaf 1975 tot heden), mevr. Leny Cuijpers (bestuurslid vanaf 1972 tot heden) en de heer Har Zeelen kregen het bondsinsigne in goud. Henk Lichteveld kreeg het Bondskruis 3de Klas en Mathieu Snijckers het Bondskruis 2de klas opgespeld. Vervolgens werden nog een vijftal zilveren en bronzen insignes uitgereikt.

        Climax.
Het hoogtepunt en de grote verrassing van de avond was toen burgemeester Frans Wilms met echtgenote verscheen om de 62-jarige Mathieu Snijckers te onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten: 40 jaar secretaris, 40 jaar penningmeester en zijn werving en opleiding van jeugdleden.
Henk Lichteveld 59 jaar, woonachtig in Echt, werd eveneens benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Wethouder Sjra Dirks, oud Stevensweertenaar, wonende te Echt, overhandigde de versierselen namens Hare Majesteit de koningin. Henk is 40 jaar lid, waarvan 38 jaar bestuurslid, tweede secretaris en 25 jaar voorzitter. Daarnaast vervult hij nog meerdere maatschappelijke functies.

Met een gezellig samenzijn werd het feest besloten.