Veranderingen in de schrijfwijze der plaatsnamen van het hertogdom Limburg: Stevensweert en Ohé en Laak

Sinds een aantal jaren wordt met name in Limburg onder de Nederlandse schrijfwijze van de plaatsnaam ook de dialectische schrijfwijze gehanteerd. Zo staat er onder  Stevensweert Staeveswaert, onder Ohé en Laak staat Genoea en Laak, onder Maasbracht staat simpelweg Brach en onder Echt Ech.

De dialectische schrijfwijze is een aanvulling en geen verandering. In 1883 wilde men echter wel veranderingen aanbrengen.

Lees meer

Het stercke Fort S. Stevens-waert

Wie door het Streekmuseum in Stevensweert loopt, ziet daar allerlei interessante voorwerpen hangen, staan en liggen die gegroepeerd zijn rondom een aantal thema’s. Eén van de belangrijkste van die thema’s is natuurlijk de Spaanse vesting die vanaf de 17e eeuw is aangelegd in en rond Stevensweert.

Lees meer

Een vergeten slachtoffer

In de vroege morgen van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen, waarmee ook voor ons land de Tweede Wereldoorlog begint. In een poging de Duitse opmars zo veel mogelijk te vertragen blaast het Nederlandse leger de bruggen over het Julianakanaal op, dus ook bij Stevensweert en Echt / Ohé en Laak. De bruggen worden verdedigd door een kleine groep Nederlandse soldaten met licht geschut. Wanneer de Duitsers de oostelijke oever bereiken volgt een kort gevecht, waarbij de Nederlanders het onderspit delven.

Lees meer