1984

HET EDELMANSHUIS HASSELHOLT TE OHE

Mr. R.H.M.J. Baron van Hövell tot Westerflier

Op enige honderden meters van de Maas ligt tegenover het Belgische plaatsje Aldeneik in het dorp Ohé het kasteeltje "Hasselholt" dat in de volksmond ook het Geudje (landgoedje)wordt genoemd. Het bestaat uit een hoofdgebouw met een L-vormig grondplan, dat behoudens een oostelijke renaissance-gevel geheel de kenmerken vertoont van de laat-gotische bouwtrant.

Lees meer: HET EDELMANSHUIS HASSELHOLT TE OHE

DE ZOUAVEN VAN HET EILAND IN DE MAAS

 J. Cuypers
 
Elke keer opnieuw als je door een stad of dorp rijdt, word je geconfronteerd met straatnamen waarvan de betekenis vaak onduidelijk is, en toch hebben al deze namen een of andere betekenis of herinnering. Zo kom je in het lieflijke Maasdorpje Ohé en Laak een weg tegen met de benaming "Zouavenweg". Dit straatnaambord draagt een behoorlijke steen bij aan de toch al rijke historie van het "Eiland in de Maas". De gemeenten Stevensweert en Ohé en Laak leverden maar liefst vier zouaven aan het leger van de Paus, te weten: Christiaan Geurts, Cornelis Graus, Janneke Dreessen en Renier Laugs.

Lees meer: DE ZOUAVEN VAN HET EILAND IN DE MAAS

NOVA ET VETERA.

pater W. Sangers o.s.c.

Een oude beproefde titel: Nieuwigheden en……. uit de Oude Doos. Onder die titel kan ik alles kwijt waarvan ik denk, dat het de “Amici Insulae” plezier doet. Hier gaan we dan:

Lees meer: NOVA ET VETERA.