Een verkenning van Cuypers 'erfenis' op het eiland in de Maas

Op 3 maart 2021 was het precies 100 jaar geleden dat de in Roermond geboren Pierre Cuypers overleed. Tijdens het Cuypersjaar 2021 vonden er diverse activiteiten plaats waarin Cuypers en zijn betekenis voor de omgeving centraal stonden. De meeste mensen kennen hem als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam. Minder mensen weten dat hij zijn loopbaan begon in een ruime cirkel rond zijn geboortestad Roermond.

Lees meer

Bericht van het overlyden van den Dordrechtschen geneesheer F.W. van der Leeuw

Naar aanleiding van het overlijden van F.W. van der Leeuw in 1801 publiceerde Joachim Bodel , eveneens een gewaardeerd geneesheer in Dordrecht, als eerbetoon aan zijn illustere en zeer gewaarde voorganger Frederik Willem van der Leeuw ‘Bericht van het overlyden van den Dordrechtschen geneesheer F.W. van der Leeuw’, verschenen in Konst- en Letterbode nr. 27  (Haarlem 1801)

Lees meer

125-Jarig bestaan van de Sint-Annakapel te Ohé en Laak

In Limburg staan vele kapellen die zijn toegewijd aan de Heilige Anna. Aan het begin van het Maasdorp Ohé en Laak staat zo’n kapel op de toepasselijke Sint Annastraat. De verering van de Heilige Anna, de moeder van Maria en grootmoeder van Jezus Christus is eeuwenoud en wijdverspreid. In dit artikel bespreken we twee bijzondere momenten van de lokale Annadevotie te Ohé en Laak.

Allereerst de viering van het 125-jarige bestaan in 2021 en daarna de plechtigheden rondom de bouw en inzegening van de huidige (nieuwe) Sint-Annakapel in 1896.

Lees meer

Een muur en meer: een bijzonder plekje in Stevensweert

Dit is het verhaal van een muur. Geen gewone muur, maar een bijzondere muur. Een muur waar iedere bezoeker en inwoner van Stevensweert wel langs is gewandeld, maar waarschijnlijk zonder er al te veel aandacht aan te besteden. Tijd om daar verandering in te brengen en het verhaal te vertellen van de kerkhofmuur.

Lees meer

De relatie tussen de Roermondse Munsterabdij en de parochie Stevensweert, in het bijzonder betreffende De Tienden

In een bijdrage in het in 2020 verschenen boek over de Roermondse Munsterabdij worden de relaties tussen deze abdij en diverse parochies behandeld. Tot deze parochies behoorde ook een cluster dat van origine gekoppeld was aan de parochie Echt: Echt, Saeffelen, Stevensweert en Maasbracht. De rechten en bezittingen in deze plaatsen had de Munsterabdij tussen 1220 en 1244 overgenomen van het Sint-Servaaskapittel in Maastricht.

Lees meer

Frederik Willem van der Leeuw – buitengewoon geneesheer en lector

Frederik Willem van der Leeuw, hoofdpersoon van dit verhaal, stamde uit een familie die al een aantal generaties een belangrijke rol speelde op het Eiland in de Maas. Zijn grootvader Cornelis van der Leeuw was in 1721 naar Stevensweert / Ohé en Laak gehaald om voor graaf Reinier Vincent von Hompesch een molen te bouwen, en trouwde er met de Stevensweertse regentendochter Margarita Andreisen (Andriessen).

Lees meer